BORSA NEMZETSÉG


BORSA NEMZETSÉG: 
A leghatalmasabb Árpád kori magyar nemzetségek egyike Egyike azon 15–20 nemzetségnek melyek a XIV. század elején hazánk sorsát igazgatták. Valószínűleg azonos az Anonymustól említett, de oklevelekben sehol elő nem forduló Brucsa (mint helynév: Boruksa) nemzetséggel, melyet a hagyomány az Árpádhoz csatlakozott Bojta vagy Vajta kun vezértől származtatott. Ősi javai Békésben és Biharban, a Sebes-Körös és Berettyó közt terültek el s ezen kiv ül voltak a nemzetségnek Erdélyben is birtokai. Őseim
"Árpád vezérlete alatt, Etelközt elhagyva s nyugat felé vonulva, az útját álló orosz és kun egyesült seregeket tönkreverve, azoknak fővárosát, Kijevet is ostrom alá vette, s nagy áldozatok, teveteher számra küldött drága öltözetek árán volt rábírható, hogy az ostromot megszüntesse, mely után a fajrokon kun nemzet csatlakozott hozzá, szintén hét vezér alatt, akiknek nevei voltak: Ede, Edömér, Ete, Bögér, Acsád, Vajta és Kecel. Az oroszok közül is sokan csatlakoztak hozzájuk."
A nemzetség tovább él, Derecskén, az igen csak szapora Iklódi családban... (Miután Borsa kopasz Károly király ellen lázadt, a család elvesztette erdélyi birtokait, Iklód Kolozsvár és Dés között található, - voltam ott - Szatmár vármegyében ezek után Nyíriklódot alapította a család, ma Kántorjánosi része. Nyírmeggyes jelenleg is az Iklódi címert használja....Innen vándorolt a család a XVI században Derecskére.. ott azóta is virágzik a nemes Iklódi család) 


Iklódy (Iklódi), Doboka vármegye-i ősnemes család; a Borsa nemzetségből származik. Első ismert őse: László, akinek fia Csonka László, 1288-tól 1291-ig erdélyi alvajda volt.


 

0 megjegyzés: